• Riina Law

Arvopesu is here!


Suuretkin arvot kaatuvat pienessä törmäyksessä, jos momentum on väärällä tavalla oikea. Nyt se on. (Kuva: Juha Tuomi - Kuvatoimisto Rodeo)

Yle Areenassa oli mielenkiintoinen dokkari green washing -nimisestä ilmiöstä, jossa yritykset pesevät julkikuviaan näyttämään ekologisemmilta eli vihreämmiltä kuin mitä todellisuudessa ovatkaan. Muun muassa Unilever kunnostautui dokumentin mukaan aivan järjettömänä maailman elopiirin raiskaajana, monen muun jättiyrityksen hyväpahassa seurassa. Mietin kollegan kanssa, että ei se niin erilaista ole pienemmissäkään yrityksissä. Ai miten niin?


Kirjoitin vain päivä, pari sitten epäeettisestä kuvasta, jollaista karkeasti ammattilaismutulla arvioiden yli 80 prosenttia Suomessa toimivista yrityksistä käyttää. Mukana on myös yhteiskunnallisia etuja vaalivia etujärjestöjä ja muita aatteellisen toiminnan soihdunkantajia, joiden pitäisi olla eettisemmin elegantimpia toimijoita. Kun puhuin tästä markkinoinnin ammattilaisten joukossa, minulle sanottiin, että on epämuodikasta kuuluttaa kotimaisten arvojen puolesta. Että on todella ajan henkeen kuulumatonta yrittää nostaa puheenaiheeksi sitä, että Suomessa toimivien yritysten kannattaa ja oikeastaan vähän niinkuin kuuluukin vetää kotiinpäin jos mahdollista. Kuva-asioissakin ON. Olen eri mieltä. Asiasta halutaan vaieta kuvien ostopäätöksiä tekevien keskuudessa ehkä juuri siksi, että se osuu lähelle omaa budjettia. Tämän ei tarvitse olla näin, sillä jos viestintä ja KUVA nostetaan organisaatiossa strategisesti siihen asemaan, jossa niiden pitäisikin olla, täytyy budjetin seurata. Vai mitä muuta yrityksen arvoissa on kaupan?


Suomalaisen Työn Liitto vetää tällä hetkellä kampanjaa, jonka tarkoitus on edistää suomalaisen ja Suomessa tuotetun palvelun asemaa ostoketjussa. He ovat tutkineet ostopäätöksiä tekevien titteleiden eli ihmisten mielipiteitä avainlippu-merkistä. Siihen liitettiin paljon kaunista ja hyvää, ja lopputulema oli, että suomalaiset organisaatiot ovat todella kiinnostuneita kotimaisuudesta ja eettisistä ostopäätöksistä - ehkä enemmän kuin koskaan.


Mahtavaa! Haastan kaikki ostopäätöksiä tekevät oikeasti pohtimaan, miten euronsa käyttävät. Hintojen polkeminen jatkuvasti alaspäin ei nimittäin luo minkäänlaista hyvää minnekään. Mietinkin, että onko tässä ilmiössä aidosti kyse arvojen noususta keskiöön, vai onko kyse viherpesun kaltaisesta ilmiöstä, jossa erilaiset organisaatiobrändit ovat vain kiiltokuvakiinnostuneita kestävästä kehityksestä? Kuluttajana ihminen on jotenkin keskeisemmin suhteessa ostopäätöksen eettisyyteenkin. Kuluttajana samat ihmiset saattavat haluta pelastaa delfiinit, välttää massaketjujen halpisvaatteita monesta hyvästä syystä ja suosivat vaikka Reilun Kaupan -tuotteita. Kuluttajana ihminen on selkeämmin vastuussa, ja on selkeämmin ihminen.


Siinä on viekoitteleva illuusio. Yritykset ja tittelit eivät ostopäätöksiä nimittäin tee. Ihmiset niitä tekevät.

19 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO