• Riina Law

B2B-brändi tuoksuu ruumiilta

Updated: Feb 22, 2019


Monissa organisaatioissa mediallistuminen junnaa punaisissa valoissa turhaan. (Kuva: Juha Tuomi - Kuvatoimisto Rodeo)

Moni B2B-organisaatio joutuu tänä vuonna miettimään todellakin omaa uudistumistaan. Ei pelkästään pinnalta vaan sen alta. Viestinnän ja markkinoinnin trendit kuuluttavat videosisältöä ja laatua siihen, mutta useimmilla ei ole budjettia palkata siihen ulkopuolista apua eikä osaamista tuottaa tarpeeksi laadukasta sisältöä itse.

Siksi fiksu porukka opettelee itse kohentamaan videoidensa laatua kätevästi, ilman valtavia taloudellisia ponnisteluja. Ilman sitä, brändiin voi jäädä sitkeä kalman haju.


Yritysvideo on kuollut.

Miten tähän päädyttiin? No se alkoi siitä, kun yritysvideot julistettiin kuolevaksi, ja alettiin tajuta, että koska tekstisisältöjen sijaan yleisöt alkoivat vaatia videosisältöjä, niihin allokoitava katsonta-aika samalla kutistui merkittävästi. B2B-maailmahan kulkee aina vähän jäljessä siitä, mitä tiedetään yksilön käyttäytymisestä. Viestinnällisissä asioissa monesti aika paljonkin jäljessä. Nykyinen trendi on tämä: lyhyitä, suppeayleisöllisiä, mutta älykkäästi targetoituja kulutusvideoita, joiden tuotanto on kevyttä. Näitä mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Muutos ei poista kokonaan ulkoa ostettujen ja laadultaan hiottujen tuotantojen tarvetta, mutta pelikenttä on jo muuttunut ja modernin tuoksun brändiinsä halajava yritys haluaa siihen mukaan viimeistään tänä vuonna. Kuluttajamarkkinoilla se oli helpompaa - alettiin vaan pyytää asiakkailta heidän tuottamaansa materiaalia. Otettiin tubettajat mukaan. Samalla B2B-kentässä osa erehtyi uskomaan, että sosiaalisiksi magneeteiksi nousseet tubestarat tuottivat vielä videonsa itse. Mutta eivät kaikki.


Muutos ymmärrettiin monessa B2B-paikassa väärin. Alkoi näkyä todella huonolaatuisia pätkiä, joissa uskoteltiin asiantuntijuuden lisäksi itselle sitäkin, että on ihan OK näyttää heiluvaa, valotonta videota. Tosiasiassa se kelpaa korkeintaan vaikka oman perheen kesken hassutteluun. Asiantuntijaviestinnässä ja vaikuttajaviestinnässä sillä ei ole tilaa. Yhtään. Tuoko sottainen meikki, tukkatyyli tai vaatetus asiatuntijan habitukseen "mukavaa rosoisuutta" ja lisää helpostilähestyttävyyttä? Ei. Siksi se ei toimi videossakaan.


Omasta mediasta on puhuttu jo liian kauan.

Mediallistuminen on oikea sana. Se tarkoittaa sitä, että organisaatio ottaa sisältöjen tuotannon tosissaan, tuottaa toiminnalleen strategisesti järkevää sisältöä monikanavaisesti. Ketteryydestä tuli kirosana.


Aidosti ketterä oma media tarkoittaa itse tekemistä. Toisen kanssa tehtynä se ei koskaan ole yhtä ketterää kuin itse tekemällä, sillä budjetti tulee aina vastaan. Onko mediallistumisessa kyse vain siitä, että tuotetaan itse? Ei. Mutta se on vakavasti otettava vaihtoehto ja ainoa tie vielä tulevaisuudessa. Sitä ennen on seuraavia tikapuita.


1. Unohda raskaat brändivideotuotannot. Useimmissa organisaatioissa niille ei ole oikeasti tarvetta. Jos pelimerkkejä on rajoitetusti, sijoita järkevään sisältörakenteeseen ja kytke oma tuotanto osaksi brändikoneistoa.


2. Unohda järkkärin kanssa liikkuminen. Se ei ole tarpeellista. Muutamalla lisälaitteella saat päivitettyä itsellesi mukana liikkuvan varusteiston, jolla tuotat tarpeeksi omaa sisältöä riittävän laadukkaasti. Karistat kalman hajun hetkessä. Ota järeämmät kamerat käyttöön vasta sitten kun sinulla on sille oikeasti tarve.


3. Unohda sprintit, sitoudu videoihin. Vain sitoutumalla pitkäkestoiseen kehittämiseen voit tuottaa kestävää imua omaan brändiisi.


Ja lopuksi.


4. Innostu - miksi kukaan muukaan innostuisi jos sinäkään et viitsi? Miettiessäsi sisältöä pohdi, miksi innostuit itse. Ajattele tarpeeksi laajasti ja lähde kokeilemaan. Vaikka videon on tarkoitus olla kulutustavaraa, mutta se ei tarkoita sitä, että sen on tarkoitus olla yhdentekevää.

39 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO