• Riina Law

Miksi amatöörien pitää tehdä videota?


Juuri nyt viestinnässä räjäytetään vanhoja rakenteita urakalla. Amatöörit on valjastettu jo toimiin ja se on ajan henki. Mutta kuka haluaa katsoa silkkaa p*skaa? (Kuva Juha Tuomi - Kuvatoimisto Rodeo)

Erään videoinnin koulutuksia tarjoavan toimijan mainoksessa kysyttiin, miksi amatöörejä pitäisi kouluttaa videointiin - että eikö yritystoiminnassa ammattitaitoisesti toimiva yritys hoida videointitarpeensa ammattilaisilla?


Ei. Ei ne hoida. Video on mullistanut monella tapaa sitä tapaa, millä ammattilaset viestivät erilaisissa organisaatioissa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ne päivät, jolloin video tarkoitti vain suoraan mainosta, ovat ohi. Viestinnän ja ylipäätään strategisen toiminnan digitalisoituessa vaatimukset viestinnän ja vaikuttamisen teholle ovat kasvaneet ja toisaalta keinoja on tullut lisää. Olemme siviilissä tottuneet kuluttamaan sisältöjä enenevissä määrin ensinnäkin visuaalisesti ja toisaalta nimenomaan videon muodossa, ja tämä kulutustottumus on siirtynyt myös ammatti-identiteetteihimme. Miksei se olisi?


Tein itse ja säästin on globaali trendi kaikessa audio-visuaalisessa toiminnassa.

Nythän on niin, että jopa vaalimainoksissa asti näkyy heikkoa laatua videoissa, joka taas on hyvin tehokkaasti viestin vaikuttavuutta syövää. Koska gäppi tuottaa vähän parempaa koetaan suureksi ja tekniseksi, monet tyytyvät tähän. Se on virhe.


Varttuneemmat vaikuttajat tarvitsevat paljon apua siinä, missä nuoremmat ovat jo tottuneempia. Eivät nuoremmatkaan laatua välttämättä osaa, mutta he petraavat sitä usein selkeästi paremmilla esiintymisvalmiuksillaan ja avoimemmalla asenteella esillä olemista kohtaan. He eivät pelkää olla kuvassa, liikkuipa se tai ei. Tarve vaikuttaa tehokkaammin ei kuitenkaan ole yhtään sen pienempi näille vähemmän mediallistuneemmille asiantuntijoille - oikeastaan päinvastoin.


Pysyäkseen mukana alati vetreytyvässä ja vikkelämmäksi muuttuvassa vaikuttamisen maailmassa, yritysten ja asiantutntijoidenkin on siis tuotettava videota. Se on yrityksen sekä asiantuntijan etu! Mutta kannattaako räiskiä miten vaan? Ei. Laadukaasti tekemiselle kirjataan ylös usein nämä esteet:


1) Meillä ei ole aikaa. Se on strateginen johtamisen virhe. Jaa asiat kiireisiin ja tärkeisiin. On hyvin tavallista, että tehdään kiireisiä asioita, mutta ne oikeasti tärkeät jäävätkin sitten tekemättä. Miten se voi olla niin? Viestintään täytyy allokoida aikaa.


2) Meillä ei ole rahaa. On hyvin tärkeää erottaa kaikesta tuotetusta sisällöstä ne asiat, joita voimme tehdä itse riittävän laadukkaasti. Itse tekeminen ei saa korvata ammattilaisilla teetettyä kokonaan, sillä eihän kukaan ole kaiken ammattilainen. Kun kustannukset riittävään kalustoon ovat niin minimaalliset kuin ne ovat, ei raha ole aito syy. Selvitä, mitkä ne oikeat syytä ovat, jotta pääset eteenpäin.


3) Meillä ei ole sanottavaa. Se on vaarallinen harha. Jos teillä ei ole sanottavaa, miksi olette olemassa? Tilanne on täysin sama henkilöbrändin kohdalla. Jokaisella on sanottavaa. Jos sanottavaa ei löydy, täytyy ydinviesti kirkastaa ja rakentaa brändille sisältöjalkoja, joilla se voi alkaa ottaa askelia vaikuttajana. On yrityksen etu henkilöbrändätä asiantuntijoita laajasti niin, että brändin tarina saa tarttumispintaa, syvyyttä ja identiteetti kasvoja.


4) Me emme osaa. Vielä. Te ette ehkä osaa vielä. Sinä et ehkä osaa vielä. Mutta sinä voit oppia. Se on helppoa.


Jos osaa jo kaiken, on jo nähnyt kaiken, on jo tehnyt kaiken, eikä kehitettävää ole - eikö silloin ole aika pysähtyneessä tilassa?


Amatöörien täytyy oppia tekemään videota, koska nykyaikainen vaikuttamisen maailma huutaa videota, mutta kukaan ei halua katsoa huonoja videoita. Eikä kukaan halua esiintyä huonoilla videoilla.

  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO