• Riina Law

(pala)Veri on kallista!

Tiedätkö sen tunteen kun silmät alkavat pakkopilkkimään akvaarioneukkarin natisevassa tuolissa. Olet koko aamun onnistuneesti vältellyt kampaviinerin hiilariansaa, mutta nyt on joko pakko iskeä se jo nuupahtanut viineri sokereineen suoneen tai edes leuan alle pehmentämään väistämätöntä kontaktia pöydän reunan kanssa.

KokoukZEN tarkoitus ei ole tappaa.

Usein se vain on suunniteltu niin. Tai oikeammin sitä ei olla suunniteltu oikeastaan lainkaan. Kouksessa ei usein ole zeniä tai flowta, ainoastaan uneliasta haparointia. Suomalaisen palaveerauskulttuurin perisyntinä ovat kuulemma väsyttävien tarjoilujen lisäksi niiden sisältöjen köyhyys, taajuus sekä puutteellinen johtaminen. Ei siis ihme, että moni työntekijä on sairauslomalla. Kokouskin olisi, jos vaan pääsisi!

Paranna kokoukset, kehitä viestinnän kulttuuria!
  1. Suunnittele sisältö jokaiseen kokoukseen niin, että ne ovat omia kokonaisuuksiaan. Aseta kokonaisuuksille selkeät tavoitteet, jos se vain on mahdollista. Tavoite voi olla seuraava steppi tai siihen liittyvä työjärjestys - mitä tahansa. Sen ei tarvitse olla suuri askel kunhan se vain on selkeä.

  2. Kerro tavoitteet! Kerro kokouksen sisältö ja tavoitteet myös muille etukäteen. Lyhyesti.

  3. Cheerlead! Varmista, että jokaisella kokonaisuudella on oma ajatusjohtajansa, jonka tehtävänä on varmistaa, että kollektiivinen ajatus etenee. On hyvä, jos kokouksen jokainen osallistuja pääsee johtamaan jotakin osiota. Näin kaikilla on jokin rooli (ja he pysyvät hereillä helpommin ilman kampaviineriä!)

  4. Nouse seisomaan! Älkää istuko vaan nouskaa seisomaan. Tämä on lahja muitakin esiintymisiä silmällä pitäen. Seistessään on huomattavasti hankalampi nukahtaa tylsyydessä JA silloin voi jopa liikkua. Jos käytät dioja, käytä diojen vaihtamiseen kätevää kauko-ohjainta. Pieni sijoitus, joka vapauttaa sinut liikkumaan.

  5. Uskalla innostaa! On ihan OK innostua omasta tekemisestään! Käyttäkää rohkeasti palaverissa esiintymiseen sosiaalista väriä - kuvaa, ääntä! Pyrkikää innostamaan kollegoita osallistumaan mielipitein ja puheenvuoroin. Jos näin ei ole tehty, tehkää nyt! Jos näin on jo tehty, tehkää enemmän!

  6. Vaihda paikkaa! Kokeilkaa kävelykokouksia. Menkää lähipuistoon (ei tänään, tänään on lumi-inferno).

  7. Sano EI - lisää ihmisten päätösvaltaa! Uskalla sanoa ei kokouksille ja lisää ihmisten päätösvaltaa. Alkaisiko tapahtumaan enemmän oikeita asioita ja vielä ilman, että pidetään toisiamme kädestä kiinni koko ajan?

  8. Sitoudu itsekin. Kun vaadit muutosta muilta, sitoudu myös itsekin muutokseen. Jätä laitteiden räpläys ja keskity, kuuntele ja ole läsnä. Osallistu!


Toimimaton ja kuormittava palaverikulttuuri on luovuuden verinen sarjamurhaaja.Sen vuodattama veri on kallista työaikaa, sekä vieläkin kalliimpaa aivovuotoa ja inspiraation menetystä.


Onko teillä OK kokea työn iloa myös palavereissa?


p.s. Kaikki eivät voimaannu yhdessä tekemisestä. Tässä ei ole oikotietä onneen: jos haluaa yhdessä inspiroitumisen ja luomisen olevan osa yrityskulttuuriaan, on joko autettava kaikkia organisaation jäseniä löytämään onni ja oikeat työkalut co-creationin henkeen, tai sitten luotava uutta kivijalkaa rekrytoinnin kautta. Kumpikin on kannatettava ratkaisu!

23 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO