• Deego ja Rodeo

Rekrytoinnin ongelma #166345


Juha Tuomi - www.rodeo.fi

Jyväskylän yliopiston tutkija Markus Mykkänen (FM) on tutkinut väikkärissään viestintää ja viestinnän asiantuntijoiden kentän vaatimuksia sekä muutosta. Hän on sanonut, että "viestinnän ammattilaisilla ei ole aina välttämättä mahdollisuutta eikä välttämättä kykyä tunnistaa, minkälaisia poliittisia ulottuvuuksia ja erityisesti valtaan liittyviä ulottuvuuksia organisaatioiden sisällä on".

Niin totta.

But what does it mean?

No esimerkiksi sitä, että vasta viime viikolla eräs isompikin organisaatio haki viestinnän asiantuntijaa, jonka taitoihin kuuluu myös videon editointi, valokuvaus ja valokuvien käsittelyohjelmat, jne. Eli he hakivat sujuvakynäistä graafikkoa sekä kuvankäsittelyn ja videotuontannon ammattilaista JOKA on myös viestinnän asiantuntija. Hmm.

Unieffingcorn.

Mikä se sellainen junikoorni on? No katsotaanpas. Mykkäsen lainaus esittää 2 probleemaa: 1) toisaalta ei osata ja 2) toisaalta ei saada tehdä vaikka osattaisiin. Olen henkilökohtaisesti kokenut sen, ettei saa tehdä. Moni asia ei ole turhauttavampaa kuin katsoa oman osaamisensa valuvan hiekkaan vain siksi, että johtaminen on niin kertakaikkisen osaamatonta, että asiantuntijoita ei osata ja uskalleta käyttää asiantuntijoina vaan heidän pääasialliseksi toimeksi halutaan sijoittaa pelkät simppelit operatiiviset työt. Yhtälailla tunnistan tuon osaamattomuuden kohdassa 1. Jos viestinnän johtoon haetaan ihminen, jolla on ehkä muita hienoja taitoja, mutta se varsinainen viestinnän visioimisen taito puuttuu, ei voi olettaakaan, että viestintä alkaisi mystisesti johtamaan itse itseään todella taidokkaasti. Tai jos viestintäpäällikön duunia on tekemässä pelkkään operatiiviseen kykeneväinen tekijä, ei se visio itsestään mistään materialisoidu tekemiseen. Viestinnässä löytyy niin usein ihminen, joka on jotenkin mystisesti kohonnut organisaation sisällä omaan positioonsa

Nykyisin hyvin monessa viestinnän alan paikassa on mennyt rekrytoijilta puurot ja vellit sekaisin, eivätkä organisaatiot itsekään tiedä mitä tarvitsevat. Tiedon janossa ja taidon puutteessa päädytään jahtaamaan myyttistä olentoa, yksisarvista, jota ei ole olemassakaan. Rekrytoitu olento tuijottaa viestintää kuin se vanhan savolaisen sananlaskun tuijotteleva mykkä.

Mykkää hihasta.

Mykkästä tarvitaan. Ja muitakin tutkijoita. Tällä hetkellä meitä kiihottaa todistelun buumi, jossa kokeellinen tekeminen on aika OUT ja kaikenlainen mitattava todistelu on IN. On tiedetty jo iät ja ajat, että viestintä on liikaa ulkokehällä kaikenlaisissa organisaatioissa. On tiedetty jo iät ja ajat, että pukumiehet eivät kuuntele tarpeeksi niitä viestinnän asiantuntijoita, joiden asiantuntijuuden he ovat ostaneet. Tarvitaan ilmeisesti niitä tutkimuksia, jotka kuitenkin vielä toteavat tämän, jotta asiaa lähdetään Joukolla korjaamaan.

Mykän sijaan hihasta voi rekrytoida ässän. Miten?


Minä kerron. (040 822 1721 / Riina)

15 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO