• Riina Law

SINÄ olet tärkein osa henkilöstökuvaa


Henkilöstökuvaus olla riemukas ja eheyttävä sekä työhyvinvointia edistävä tapahtuma. (Kuva: Kuvatoimisto Rodeo - Juha Tuomi)

Organisaation omat ihmiset tekevät siitä sen brändin, mikä se on. Henkilöstökuvausta ei voi hoitaa alta pois vasemmalla kädellä.


Henkilöstökuvaukset stressaavat henkilöstöä usein aikalailla. Ne koetaan välttämättömänä pahana ja enemmän tai vähemmän pakkopullana. Eikä ihme! Usean organisaation verkkosivuilla tai henkilökorteista katsoen huomaa, että niihin ei ole osattu panostaa oikealla tavalla. Tässä vinkit henkilöstökuvaukseen valmistautumiseen tilaamisesta itse kuvaukseen.


1. Valitse oikeasti hyvä kuvaaja. Taidokas kuvaaja on supliikki-ihminen. Kaikki kuvaajat eivät ole. Referensseillä varmistut siitä, että kuvaaja oikeasti osaa saada kuvattavistaan irti parasta mahdollista. Mutta toisaalta, yksi tai pari referenssiä ei kerro kuvaajasta vielä mitään. Niissä keisseissä kuvaajalla on saattanut kuvattavana olla hyvin kuvauspositiivinen brändi ja joukko, jonka kuvaaminen ei ole haastanut kuvaajaa oikeastaan lainkaan.

Kuvaaja ei ole brändiviestinnän asiantuntija.Joten jos oma osaaminen ei riitä, kannattaa panostaa sellaiseen yhteistyökumppaniin, josta löytyy myös viestinnän osaamista. Kuvaaja osaa kuvata. Viestijä osaa rakentaa brändiä kuviin.


Minkälaisia ovat TEIDÄN henkilöstökuvat? Voiko niissä olla esim. huumoria? (Kuva: Juha Tuomi)

2. Valmistele kuvattavat - MIKÄ ON VIESTI? Palvelevatko ankeat passikuvamaiset räpsyt edes kulkukorteissa? Tässä kohtaa täytyy pysähtyä pohtimaan, mikä on brändin ydinviesti. Millainen porukka meillä on töissä? Miltä meidän työyhteisön halutaan näyttävän juuri näissä kuvissa? Tämä täytyy osata viestiä selkeästi läpi kuvattavien ryhmän siksi, että on turha odottaa jotakin, jos sitä ei olla edes viestitty eteenpäin.


Muistakaa myös viestiä tämä kuvaajalle.


Asioita, joita tässä kohtaa voi miettiä ovat esimerkiksi:

  • kuvan leikkaus eli minkälainen osa ihmisestä halutaan kuvaan näkyviin (pelkät kasvot vs. osa vartalon asentoa? - kuvan loppulokaatio voi määritellä tätä vahvasti

  • katsekontakti - kameraan vai epäsuoraan?

  • käsien asento?


Täytyykö ryhmäkuvissa aina pönöttää? Pienetkin asentojen variaatiot luovat kuviin miellyttävää ja raikasta dynaamisuutta. (Kuva: Deego - Juha Tuomi)

3. Valmistele kuvattavat - VAATETUS? Tummat tai esimerkiksi pienikuvioiset vaatteet eivät usein ole paras valinta henkilöstökuvaan. Pienikuvioiset vaatteet saattavat aiheuttaa kuvassa moire-efektiä eli ns. väreilyä. Suuret kuviot taas jättävät kasvot varjoonsa. Tummat värit taas ovat usein perin tavanomaisia eivätkä juurikaan edesauta erottumista.

Selkeät ja jopa heleät värit tuovat raikkautta kuviin. Toisaalta niillä voi tuoda fiksusti myös brändiä mukaan.

Jos oikein haluaa valmistautua, voi kuvattavat ohjeistaa varaamaan pari erilaista yläosaa kuviin. Varmista etukäteen, että olet sopinut tällaisesta kuvaajan kanssa. Vaatevaihtoehtojen miettiminen tai eri vaihtoehtojen kuvaaminen vie enemmän aikaa.


Voisiko teidän kuvissa poseerata jotenkin muuten kuin perinteisesti suoraan kameraan katsoen? Erilaiset oivallukset voivat muuntaa perinteisen henkilöstökuvan mainioksi brändi-imagoa tehostavaksi elementiksi. (Kuva: Deego - Juha Tuomi)

4. Valmistele kuvattavat - AIKATAULUN JA MUUN VIESTIMINEN? Aikataulun viestimisen ohella on hyvä muistuttaa myös perusasioista: kaikki tulevat kuvaan mahdollisimman hyvin levänneinä ja peilin kautta.

Poseeraamista voi toki harjoitella kotonakin, mutta hyvä kuvaaja osaa ohjeistaa myös paikanpäällä kuvattavaa leuan asennoista ja muusta tärkeästä.

Jos haluatte jotakin erityistä fiilistä kuvaan, muistakaa vielä kerran viestiä se yhteisöllenne!


Muistuta kuvauksesta tarpeeksi usein ja ajoissa etukäteen niin, että kukaan ei unohda!


5. Briiffaa kuvaaja tarpeeksi hyvin.

Muista vielä kerran tarkistaa, että olet viestinyt kaikki toiveet ja vaatimukset myös kuvaajalle. Aikataulun ja perusasioiden lisäksi kuvaajan on tärkeää tietää kuviin haluttu fiilis. Muista, että kuvaajan huomion on tärkeää saada kiinnittyä itse kuvaamiseen ja kuvattaviin liittyviin seikkoihin. Etukäteen tehty valmistelutyö edesauttaa tässä!


Lopuksi: Henkilöstökuvaus on bränditeko. Kuten muutkin perustuskivet, se unohdetaan nykyisin liian usein hoitaa iloa ja sisäistä koheesiota tuottaen.

193 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO