• Riina Law

Strategiset mitat


Kuka teillä mittaa ja mitä? (Kuva: Juha Tuomi - Kuvatoimisto Rodeo)

Meille uskotellaan, että vain naiset olisivat kiinnostuneita strategisista mitoista. Häränkakkaa. Niistä ovat kiinnostuneita myös miehet, ihan yhtälailla. Tämä näkyy muun muassa siinä, että viestinnän ymmärtäminen ja business-like piirtäminen on vähitellen muuntunut yritysmaailmassa markkinoinnista puhumiseksi. Vaikka ROI on kiinnostava juttu, huomaan usean erilaisen toimijan viestinnän jäävän kampanjoiden helminauhaksi niin, että koheesio puuttuu eikä esimerkiksi organisaation viestinnän kulttuuri muutu haluttuun suuntaan.

Tähän on syynä kaksi asiaa: A) viestintää ei oikeasti ymmärretä ja B) se ei ole strategisesti kiinnostavien asioiden listalla. Oikeasti.


Viestintä johtoryhmiin? Ei auta.

Se on ajatus, joka ei ole uusi, ja joka ei enää kiinnosta ketään. Sanotaan että "Meillähän on viestinnästä ihminen johtoryhmässä. Hän kirjoittaa kokousten muistiinpanotkin." Niin. Muistiinpanojen kirjoittamisen ohella on haastavaa lähteä johtamaan johtoryhmän jäseniä uudenlaisen ymmärryksen äärelle, sillä sihteerin housuista on usein palaveripitkoa pidempi matka mielipidejohtamaan sitä johtoryhmää. Toisaalta, jos johtoryhmän pukuoletetut toistavat yritysmaailman klisettä siitäkin, että viestinnästä kaikilla on mielipide ja "tietoa", vaikka tosiasiassa sitä ei lopulta olekaan, jää viestinnän aito tunteminen epämääräiseksi piipittämiseksi minuuttien kirjaamisen ohessa. Ei hyvä.


Akilleen hybris voi olla sekin, että osaamista ei kertakaikkiaan ole. Osataanko se tunnistaa ja jopa myöntää? Viestinnässä löytyy usein ihan isommissakin lafkoissa tuon organisaation sisällä asemaansa kivunnut henkilö, jonka ydinosaamista saattaa olla hyvin monet muut tuikitärkeät asiat - mutta viestintä ei kuitenkaan ole yksi niitä. Yhteisön sisältä on tunnetusti vaikeaa nähdä ulospäin.


Strategiana ostaminen? Oletko valmis?

Jos yrityksen strategia on ostaa osaamista ulkopuolelta vaikka nyt viestinnässä, on silloin uskallettava myös luottaa palkkaamaansa henkilöön - oipa tämä inhouse tai ulkoistetun yhteistyön timantti. On hyvä tunnistaa kumppanikseen tyyppi, joka kykenee henkisesti (ja fyysisestikin) ottamaan puikot käsiinsä ihan siellä jo mainitulla johtoryhmätasolla. Pitää pystyä haastamaan luovasti ja konkreettisesti isotkin henkselit ja Paukut oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.


Mutta siinä vaiheessa, jos organisaatio vaan leikkii olevansa oikeasti kiinnostunut omasta viestinnästään, lupailee asioita, mutta ei kuitenkaan sitoudu; etsii halvinta toteuttajaa, koska budjettia ei vain ole ja sitä aina vain pienennetään juuri viestinnässä - se on ihan sama kuka sitä vietintää tekee. Silloin ei auta Eno Elmerikään tai mitkään strategiset mittarit.

Kuka teillä johtaa viestintää?

Sitä oikeasti ammatikseen osaavat ihmiset vai esimerkiksi johtoryhmä, jossa ei välttämättä ole yhtäkään ihmistä, joka olisi tehnyt tuloksellista ja strategista viestintää työkseen edes yhtä päivää?

Jokainenhan meistä toki koko ajan viestii, se on selvä. Se ei kuitenkaan tee vielä ammattilaista.


Kuka teillä - oikeasti - johtaa viestintää?

61 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO