• Riina Law

Videot **tuttaa


Tuimaako tämä katse? (Kuva: Tuomas Heinonen - Kuvatoimisto Rodeo)

Jokin aika sitten somekansaa, asiantuntijoita ja muita, puhutti erilaiset videohankkeet, joissa videoita on tuotettu, ostettu tai muuten tehty jotenkin "väärin". Näin alan ihmisenä huomaan ottavan ketusta muun muassa sen, että huonoa laatua nimitetään "rosoisuudeksi" ja sen sanotaan lisäävän persoonan syvyyttä ja tekevän brändin tai asian helposti lähestyttäväksi.

Se on virhe.

On hölmöä ajatella, että yritysvideon tarvitsee olla virheellinen, jotta se on helposti lähestyttävä. Seuraavat lait hallitsevat meitä videosisältöjen kuluttajina:

  1. Jos ääni ei toimi, mikään ei toimi.

  2. Jos ääni toimii, kuva heiluu, osa toimii.

  3. Jos ääni ja kuva toimii, mutta aihe ei toimi, osa toimii.

  4. ...

  5. Jos kaikki toimii, kaikki toimii. Capisce?

Yritysvideot ovat vasta heränneet.

Viestintä organisaatioissa kulkee aina jäljessä muuta, yksilökeskeistä viestintää. Ihme ja kumma, olemme oikeasti vasta nyt näkemässä asiantuntijavideoinnin heräämistä ajasta, jossa juutubettajat pyörivät hämyisissä huoneissaan kirjoin tuetuin kameroin vuosia sitten. Se mikä riitti kokeilevalle nuorelle medialle, ei riitä asiantuntijavideolle ja henkilöbrändäämiselle. Huono ei ole suloista. Se on vaan huonoa.


Suloisuusharhaakin oudompi ilmiö on se, että varsin monen suuremman ja kovin monesti julkisen toimijan budjetissa löytyy sellaisia aukkoja, joista voi lorahtaa reisille kymmenien tuhansien säätö. Tässä puhun esimerkiksi siitä, että organisaatioon on ostettu videoiden editoimista ja jakamista varten kätevä softa, mutta videoprosessien työstö on jäänyt siihen. Olen törmännyt organisaatioihin, joissa vuositasolla näin tuhlataan yli 30 000 euroa pelkkiin käyttämättömiin lisensseihin.


Checklist.

Tällä listalla pääsee jo rannetta ja partaterää pidemmälle:

  1. varmista, että johto ymmärtää, että esim. videoiden tekoon siirtyminen vaatii asiantuntijalta uuden omaksumista - eli aikaa. Työaikaa. Se on siis strateginen päätös. Anna henkilöstölle lupa käyttää siihen aikaa. Työaikaa.

  2. varmista, että tarpeelliset henkilöt ymmärtävät sijoittaa tuota aikaa kalenteriin ihan konkreettisesti. Jos ei siihen sitoudu, ei ne videot koskaan itsestään ilmesty. Yksi sloti ei riitä, jos tavoitteena on tuottaa pysyvämpää virtaa materiaalia. Luokaa tuotannolle teille sopiva malli ja elinkaari.

  3. varmista, että teillä on tarvittava osaaminen. Pelkkä howto-koulutus harvoin riittää. Sijoita ihmiseen, joka ymmärtää asiantuntijaorganisaatioiden viestinnän hengenmaailmaa. Halukkaita esiintyjiä löytyy kyllä, samoin aiheita ja aikaa.

On ihanaa, että tehdään videoita. Kaiken ei tarvitse olla loppuun asti tuotettua. Mutta jokin roti laadussa on oltava.

16 views0 comments
  • YouTube - White Circle
  • Facebook - White Circle

© 2018 DEEGO